Microsoft

Projekt przebudowy wnętrz siedziby Microsoft w Warszawie powstał w pracowni Trzop Architekci.

Wyjątkową częścią biura jest pierwsze w Europie centralnej Microsoft Technology Center. Pozwoli ono polskim klientom korzystać z laboratorium kompetencji i wiedzy technologicznej Microsoft oraz partnerów firmy. Charakterystycznym elementem wystroju stały się murale ścienne. Na parterze gości i pracowników wita polska natura. Pierwsze piętro odwołuje się do innowacji i kluczowych obszarów współczesnych technologii Microsoft, a na drugim piętrze znajdują się murale poświęcone największym polskim innowatorom i ich wynlazkom – Maria Skłodowska-Curie, Kopernik, Franciszek Karpiński, Józef Hofman czy Jan Czochralski.

Murale zaprojektowaliśmy i wykonaliśmy na ścianach z cegły ręcznie formowanej, a paletę kolorów ograniczyliśmy do czerni, bieli, szarości i złota.

Nasz zakres objął także oznakowanie biura zgodnie ze wytycznymi corporate identity firmy Microsoft.

Projekt otrzymał tytuł Najlepszego biura w branży technologicznej w konkursie CBRE Office Superstar 2019

OSIEDLE MIESZKANIOWE KRAKÓW

W projekcie oznakowania osiedla mieszkaniowego w śródmieściu Krakowa zdecydowaliśmy się na prostą i mocną grafikę. Zestawiliśmy dużych rozmiarów typografię z cienkimi liniami. Czarne i białe elementy oznakowania nawiązują bezpośrednio do elewacji i wnętrz budynków. Duże plamy czerni w garażu skutecznie oznaczają wejścia do budynku w rozległym garażu podziemnym. Do oznakowania mieszkań zastosowaliśmy cyfry ze sklejki z białym frontem.

Axis Skanska

AXIS, krakowska inwestycja firmy Skanska, to biurowiec położony w samym sercu stolicy Małopolski. Axis oznacza „oś”, która jako element przewodni przejawia się zarówno w koncepcji architektonicznej, konstrukcji budynku oraz wnętrzach. W lokalizacji przebiegają jedne z najważniejszych ulic Krakowa i przecinają się symboliczne osie komunikacji, biznesu i rekreacji. Powierzchnię 20 000 m² wypełniają eko rozwiązania, nowoczesne technologie oraz przyjazne użytkownikom udogodnienia.

Kolektyf zaprojektował oznakowanie całego budynku Axis oraz grafikę ścienną na kondygnacjach podziemnych i w przestrzeniach technicznych. Inspiracją kontynuującą i rozwijającą koncepcję architektoniczną były także osie. Motyw przewodni elewacji i bryły budynku przewija się płynnie przez wnętrza. Czarno-biała, linearna grafika zmiękcza surowy beton, współgrając z elementami instalacji i wyposażenia.

DUBOIS 41

Biurowiec Dubois 41. We wrocławskiej dzielnicy Nadodrze od kilku lat dość mocno się rusza. W 2015 r. zaprojektowaliśmy i zrealizowaliśmy System Informacji Wizualnej w budynku biurowym przy ul. Dubois 41. Monochromatyczna architektura oraz wnętrze holu wejściowego projektu Maćków Pracownia Projektowa zachęciło nas żeby użyć ciepłych i nasyconych kolorów.